• Fri fragt ved køb over 899 kr.
  • 30 dages returret
  • Hurtig levering til døren

Vådrumsmaling

Vådrumsmaling

Som navnet måske afslører, er vådrumsmaling en malingstype, der kan tåle at komme i direkte kontakt med vand og fugt. Uanset mængden af vand eller vandsprøjt, trænger hverken fugt eller vand igennem og ind i underlaget.

Du må dog aldrig erstatte vådrumssikring med vådrumsmaling. Vådrumssikring er et must og kan ikke undværes. Vådrumssikring er en særlig vådrumsmembran, der smøres på vægge og gulve, før der males og lægges fliser. Det er en lovpligtig foranstaltning, når du laver nyt badeværelse i dag, og det kan forårsage fugt- og vandskade, hvis du ikke sørger for at vådrumssikre.

Vådrumsmaling er derimod maling af fliser eller vægge i vådrum, så de beskyttes godt mod de store mængder vand og fugt, som de udsættes for.

Maling til badeværelse

Når du skal til at male på badeværelset, er der ikke noget i vejen for at anvende ganske almindelig maling til de områder af badeværelset, som ikke ligger i vådzonen. Men så snart du begynder at nærme dig maling af fliser i vådzone samt vægge, skal du bruge vådrumsmaling.

Vådrumsmaling adskiller sig fra almindelig maling ved at have en vandafvisende overflade, der gør den nem at rengøre. Snavs og skidt kan ganske enkelt ikke sætte sig fast på en vandafvisende overflade på samme måde som på enhver anden overflade.

Desuden sikrer vådrumsmalingen, at fugt og vand ikke kan trænge ind i underlaget, og det gør malingen særdeles relevant i badeværelse, køkken og bryggers, hvor risikoen for vandindtrængen er større end i de øvrige rum i huset.

Forberedelse til maling til fliser i vådzone samt vægge

Når du skal male i et vådrum, skal du tage højde herfor hele vejen rundt. Det betyder, at du også er nødt til at anvende vådrumsprodukter i de andre led af malingen, herunder grunding og det afsluttende lag.

Skidt og snavs sætter sig meget hurtigt i badeværelset, og badeværelset er også i en større risiko for at få skimmelangreb på væggene og imellem fliserne. Hvis dét er tilfældet, skal du sørge for at behandle disse forhold først, inden du går i gang med vådrumsmalingen. På samme måde skal du også sørge for at rense grundigt af for snavs og skidt, inden du går i gang med malingen, da du ellers risikerer, at snavset lægger sig i kager under malingen.

Når du har renset væggene for skidt, snavs, skimmel og så videre, skal du i gang med reparere eventuelle huller, revner og ujævnheder i væggen. Væggen skal være pæn og jævn over alt, før du kan gå i gang med at male badeværelse. Til at reparere huller med anvender du spartelmasse og en særlig vådrumsspartel, og når det er er tørt, kan du begynde at putte vådrumsgrunder på. Først herefter er vægge, gulve og lofter klar til vådrumsmaling.

Maling af badeværelse med vådrumsmaling

Der er ikke den store forskel på at male med vådrumsmaling og almindelig maling. Malingstyperne adskiller sig fra hinanden ved, at vådrumsmalingen er vandafvisende og mærkbart mere slidstærk end almindelig maling.

Du skal regne med at skulle male badeværelsesvæggene to gange, så du er helt sikker på, at malingen både er dækkende, slidstærk og holdbar. Ved at male med flere lag, sikrer du nemlig, at malingen er modstandsdygtig over for fugt fra konsens samt de mange store temperaturudsving, der altid vil være i et badeværelse.

Maling til badeværelsesfliser

Hvis du synes, at dine fliser trænger til en opfriskning, så er vådrumsmaling faktisk helt genialt til formålet. Du kan nemlig male fliser i badeværelset og foretage maling af badeværelsesgulv med vådrumsmaling.

Start med at rengøre fliserne grundig, og fjern kalk og sæbe, der har aflejret sig på fliserne. Herefter skal du slibe fliserne med fint sandpapir. På den måde får de nemlig en mere ru overflade, og har nemmere ved at holde på malingen.

Mal herefter fliserne med en hæftegrunder, og når de har tørret minimum 12 timer, er du klar til at male fliser på badeværelset.

Køkkenmaling

Netop fordi vådrumsmaling har en meget bedre slidstyrke, og fordi den er vandafvisende, er det oplagt at bruge den i henholdsvis køkken og bryggers. Her er væggene også ofte i stor risiko for at komme i kontakt med vand, og derfor kan det være en fordel at vælge vådrumsmaling her i stedet for almindelig maling.

Særligt i køkkenet, hvor der bagved vasken og komfuret også er stor risiko for, at væggen sprøjtes til, kan det være en god idé at have malet med vådrums maling. Vådrumsmaling er desuden meget nemmere at rengøre, da den er vandafvisende, og du vil derfor hurtigt kunne tørre væggen af med en fugtig klud. Dermed undgår du også misfarvninger på væggene, når det har sprøjtet fra pander og gryder.

I bryggerset vil det vådrumsmaling ofte være brugbar i forbindelse med vand- og varmeinstallationer, hvor der er større risiko for, at fugt og vand trænger ind.

Vådrumsmaling er en væg maling i glans 30, som er rigtig god at bruge i vådrum og badeværelser, på vægge udenfor brusekabinen.

Indeni brusekabinen anbefales det ikke at male med vægmaling eller vådrumsmaling. Det kan godt holde nogle år, men det vil altid være noget som skal vedligeholdes, og man må forvente en vis afskaldning, når man vælger at male inde i brusekabinen, med vægmaling og vådrumsmaling.

I badeværelser og vådrum er reglen, at man helst skal op over glans 20, og gerne lidt mere. Vi anbefaler altid glans 25 som det mindste til almindelige vægge i et badeværelse, og er det vægge hvor der kan komme meget fugt eller påvirkning af vand, anbefaler vi vådrumsmaling i glans 50.

Vådrumsmaling kan også bruges som et felt bag håndvasken eller komfuret i køkkenet, så du får et felt som nemt kan vaskes af og holdes rent for skidt og fedt. Feltet med vådrumsmalingen, kan være samme farve som resten af væggen eller tones i en anden farve, for at markere feltet mere.