Træbeskyttelse
Maler-maling.dk tilbyder dig både vand- og oliebaseret træbeskyttelse. Når du vælger den rette type træbeskyttelse til dit træværk, forlænger du træværkets holdbarhed med mange år.
Om du skal vælge olie- eller vandbaseret træbeskyttelse afhænger af flere faktorer som for eksempel, hvilken forfatning træværket er i, samt om det tidligere har været behandlet med træbeskyttelse. Se vores store udvalg af kvalitetstræbeskyttelse her på siden, og kontakt os, hvis du har spørgsmål.
Vand- og oliebaseret træbeskyttelse
Hos maler-maling.dk finder du billig kvalitets træbeskyttelse, både vandbaseret og oliebaseret træbeskyttelse i både heldækkende, halvdækkende, laserende og transperent træbeskyttelse samt træolie til udendørs brug. Hvis du vælger den rette type træbeskyttelse, kan du forlænge livet på dit udendørs træværk i mange år. Om du skal vælge olie- eller vandbaseret træbeskyttelse kommer an på flere ting. Du skal for eksempel overveje, hvilken forfatning træet er i, og om du tidligere har givet det træbeskyttelse.
Vind og vejr er hårde ved træ
Når træværk befinder sig udendørs, udsættes det for vind og vejr. Det kan være hårdt ved træet, som med tiden mister sin elasticitet og modstandskraft over for alger og svampe, som ødelægger træet. Nogle træsorter tåler bedre det skandinaviske klima end andre, så der er forskel på, hvor længe de forskellige træsorter kan tåle at stå udendørs. Hvis træet har en høj tæthed eller et højt indhold af naturlige olier, kan det holde til mere regn og rusk.
Beskyt træværket
Nyt ubehandlet træ skal behandles hurtigst muligt, for den naturlige nedbrydning af træet begynder med det samme, når træet er monteret udendørs. Hurtigtvoksende fyrretræ er i Danmark et meget populært materiale. Desværre er det ikke særlig holdbart. Træet har brug for jævnlig beskyttelse for at øge holdbarheden. Du kan beskytte dit træværk ved at anvende et beskyttelsesmiddel som træbeskyttelse, som gør træet uegnet som næring for insekter, svampe og mikroorganismer. Nyt træværk skal forbehandles, inden du går i gang med træbeskyttelse. Fjern harpiksudsvedninger og knaster ved at skrabe dem og tørre dem af med en klud fugtet med husholdningssprit. Hvis du ikke gør dette, men bare maler dem over, bliver de ved med at slå igennem. Er træværket ikke nyt, bør du gå det nøje igennem. Hvis der er råddent træ, skal det udskiftes. Når først skaden er sket, kan du ikke reparere på den ved at bruge ekstra træbeskyttelse. Sørg for at beskytte træ på steder, hvor vand hober sig op eller nemt kommer i kontakt med træet. Det gør du ved brug af drypnæser eller fald, så vandet ledes væk.
Vandbaseret træbeskyttelse er nemt at arbejde med
Ethvert træbeskyttelsesmiddel indeholder stoffer, som beskytter træet, samt en masse væske. Når man smører træbeskyttelsesmidlet på træværket, fordamper væskerne og lader de beskyttende stoffer sidde tilbage. Hvis du vælger vandbaserede midler til at beskytte dit træværk, er det primært som overfladebehandling. Du bør vælge vandbaseret træbeskyttelse til nyt og godt vedligeholdt træværk. Den vandbaserede træbeskyttelse indeholder hærdende stoffer, der danner en film på overfladen. Denne film beskytter mod indtrængende fugt, men lader vanddamp gå igennem træbeskyttelsen. Som oftest indeholder de vandbaserede træbeskyttelsesmidler også biocider, som forhindrer vækst af bakterier og svampe. Den vandbaserede træbeskyttelse er let at arbejde med og giver en holdbar overflade. Tit er det også en miljømæssig fordel at anvende vandbaseret træbeskyttelse, da det kun indeholder meget få opløsningsmidler, og en anden fordel er, at du kan rense penslerne og dit arbejdstøj i vand. En vandbaseret træbeskyttelse af god kvalitet holder ofte bedre end mange oliebaserede produkter.
Olie til medtaget træværk
Er dit træværk slidt, porøst, medtaget og skadet, er det en fordel at vælge et oliebaseret træbeskyttelsesprodukt. Det kan for eksempel være vinduesrammer, som er blevet misligeholdt gennem flere år. De oliebaserede produkter indeholder ofte terpentin, som trænger ind i træet og trækker olien og de svampedræbende midler med sig. Træet mættes på den måde med træbeskyttelsen. Terpentin fordamper hurtigere end vand, og det hærder derfor hurtigere end vandbaserede produkter i fugtigt vejr. Hvis man maler tidligt forår eller sent efterår, hvor temperaturerne er lave og luftfugtigheden høj, tørrer de oliebaserede produkter hurtigere. Jo højere indhold af olie i træbeskyttelsen, jo bedre, men det tager til gengæld også længere tid for det at hærde. Hvis du tidligere har anvendt et vandbaseret træbeskyttelsesprodukt, kan du ikke anvende et oliebaseret produkt efterfølgende.
Inden du går i gang med træbeskyttelse
Inden du går i gang med træbeskyttelsen, skal du fjerne algerne ved at sprøjte dem med et algemiddel. Det skal sidde i 4-5 dage, så både alger og rødder slås ihjel. Du kan se, at det er sket, når algerne skifter farve fra grøn til brun. Derpå skal du skrubbe træet med grundrens, så alger, snavs og fedt fjernes. Til sidst skyller du efter med rent vand. Når træet er tørt, fjerner du malerskaller og løs maling. Du kan enten slibe det bort eller skrubbe det væk med en stålbørste. Brug gerne grundingsolie, inden du påfører træbeskyttelse. Dit træværk skal behandles med træbeskyttelse senest 14 dage efter grundingen, og det må have en fugtighed på maksimalt 18 procent. Det kan du måle ved hjælp af en fugtmåler. Ved at behandle træværket inden du går i gang med træbeskyttelse, beskytter du det også mod råd, skimmel, blåsplint og svamp. Både den oliebaserede og den vandbaserede B3 træbeskyttelse giver dit træværk en diffusionsåben og vandafvisende overflade. Det betyder, at træet kan ånde gennem træbeskyttelsen.
Pensel og malerrulle
Det er vigtigt, at du til udendørs træbeskyttelse vælger den rette pensel. Brug en facadepensel med ”non drop”-fibre. Sådanne pensler holder på træbeskyttelsen, så du undgår dryp og spild. Pensler med ”non drop”-fibre er desuden gode til at fordele og massere træbeskyttelsen ind i træet. Fordelen ved at male med pensel og rulle er, at du kommer ind i alle krinkelkroge og sprækker. Det tager naturligvis tid, men du har mulighed for at være meget omhyggelig. Du skal ikke bruge mange kræfter på afdækning. Du kan som regel nøjes med at lægge afdækningsfilt på jorden. Hvis dit træværk grænser op til en mur og har beslag, kan du vælge at dække af med malertape. Det er en god idé, hvis du ikke er så rutineret i at svinge pensel og rulle. Det går hurtigst, hvis du først tager de store flader med en rulle og derpå koncentrerer dig om de resterende områder med en pensel. Det er nemt at komme træbeskyttelse på med en pensel, og du kan duppe den ind i revner og sprækker, men det er samtidigt ret tidskrævende, og du risikerer at arbejde i nogle meget ukomfortable arbejdsstillinger. Hvis du skal male store overflader, kan du vælge en facadepensel med vinklet håndtag, så du opnår en bedre arbejdsstilling.
Tips og fif
Hvis du skal male meget og ikke har tid eller overskud til at gøre det på én dag, behøver du ikke at rense pensler og ruller. Du kan sagtens lægge dem i en plastikpose og trykke luften ud, så de forbliver fugtige i et par dage. Du skal altid stryge efter med en god pensel, uanset om du maler med rulle eller med malersprøjte udendørs. Rullen og sprøjten fordeler træbeskyttelsen, og så er det nemt lige at gå det efter med en god pensel, så træbeskyttelsen fordeles bedre, og du kan stoppe eventuelle løbere. Med penslen lægger du også fibrene ned, så træbeskyttelsen trænger dybere ind i træværket og giver bedre beskyttelse. Når du skal rengøre sprøjtepistolen, kører du sprøjten igennem med vand og sæbe, indtil der ikke kommer mere farvestof gennem pistolen. Derefter skruer du dysen af og lægger den ned i koppen, som du fylder halvt med vand. På den måde er den klar igen til brug, næste gang du skal ud og beskytte dit træværk. Det er generelt ikke svært at påføre træbeskyttelse. Du skal blot bruge lidt knofedt og have lidt flair for at male. Derudover skal du have noget godt værktøj og den rigtige arbejdsmetode. Læs altid vejledningen, og følg i øvrigt sikkerhedsforskrifterne for produktet.
Her finder du alt i træbeskyttelse
Hos maler-maling.dk finder du både olie- og vandbaseret træbeskyttelse til udendørs brug. Produkterne er B3 træbeskyttelse fra firmaet Beck & Jørgensen, der har fremstillet træbeskyttelse og maling siden begyndelsen af 1892. Beck & Jørgensens B3 træbeskyttelse foretrækkes af professionelle malere. Hos maler-maling.dk kan vi tone din træbeskyttelse i alle de lysægte farver, som er godkendt til udendørs brug. Hvis du kommer til at vælge en farve, som ikke er lysægte i forhold til udendørs brug, kontakter vi dig inden afsendelse af din ordre, så du enten kan ændre farvevalget eller annullere din ordre. Køber du for bare kr. 499,- i alt i samme ordre her på maler-maling.dk, er fragten gratis. Vi lægger vægt på kun at tilbyde kvalitetsprodukter til konkurrencedygtige priser og på at yde en fagligt dygtig og altid venlig kundeservice. Hvis du har spørgsmål vedrørende træbeskyttelse, er du meget velkommen til at kontakte os.
Nyt træbeskyttelses mærke på shoppen.
Nu har vi også fået Caparol træbeskyttelse, som er et kvalitetsprodukt fra Tyskland, som førhen har været solgt igennem Rockidan.
Caparol er et at Europas største varemærker indenfor kvalitetsmaling og træbeskyttelse, og er et af de hurtigst voksende varemærker, indenfor kvalitets maling til indendørs og udendørs maling. Caparol forhandles i 30 lande og Beck & Jørgensen har eneforhandling af Produkterne, som vi forhandler her på shoppen.
Indenfor Caparols træbeskyttelser skal nævnes Carat olie træbeskyttelsen, som er en selvafrensende vandfortyndbar træbeskyttelse, som holder overfladen ren i mange år, og træbeskyttelsen indeholder så meget fed olie, at man ikke behøver grunde bart træ inden påførselsen af Carat træbeskyttelse.